De houtdraaierij van Nederland-Doornekamp Woodspecials

Houtdraaierij – houtdraai specialist

Houtdraaierij Doornekamp Woodspecials

Cor Doornekamp startte als houtdraaier zijn houtdraaierij in Bodegraven. Nu, 20 jaar later, is de zaak een VOF. Firmanten zijn vader Cor en zijn zonen Arie en Bert, die het vak in de praktijk hebben geleerd. Cor was oorspronkelijk metaalwerker, net als zijn vader. Hij werkte in een machinefabriek en beheerste alle soorten draai-, frees- en kotterbanken. Na twaalf jaar, gooide Cor het over een andere boeg. Hij ging aan de slag bij een verhuisbedrijf dat groot materiaal vervoerde.

De geschiedenis van de houtdraaierij

Tien jaar werkte Cor Doornekamp bij de verhuizer. Daarna kwam er een nieuwe richting op zijn pad. Cor kreeg houtdraaierij als hobby. Hij leerde zichzelf, in de schuur achter het huis, knopjes en spijlen te draaien op de ambachtelijke manier. Cor hoorde van een oude vakman die het rustiger aan wilde doen. Dát was de kans. Hij werd meteen in het diepe gegooid. Een bekend klavecimbelbouwer belde dat hij veertig poten nodig had. En snel! Met bloed, zweet en veel schuurpapier werd de klus geklaard….

Specialistische houtdraaierij

De houtdraaibank wordt gebruikt om het materiaal in een bepaalde vorm te krijgen. Tegenwoordig worden vrijwel alle houtdraaibanken bij ons mechanisch aangedreven via een v-snaar. De snelheid waarmee het werkstuk ronddraait, wordt geregeld door de aandrijfsnaar naar keuze over een bepaalde set aandrijfschijven te laten lopen. Sommige houtdraaibanken hebben een mechanische snelheidsregeling, zoals in een CVT. Vroeger was een platte riem aandrijving gebruikelijk, daarvoor waren er trapdraaibanken waarbij de voet van de houtdraaier het werkstuk in beweging bracht.

Net als metaaldraaibanken, wordt voor de houtdraaibank meer en meer gebruikgemaakt van CNC en CAD-CAM besturingsmechanismen. De beitel wordt dan niet meer met de hand op de leunspaan gehouden, maar bewogen door de draaibank zelf. Soms wordt een frees gebruikt in plaats van een beitel.

Omdat hout zelden exact rond is voordat het op de draaibank ingespannen wordt en bovendien geen uniforme dichtheid heeft, is met name bij zwaardere werkstukken ook een zware draaibank vereist, om trillingen als gevolg van onbalans op te vangen.

Ambachtelijke houtdraaierij Doornekamp werd een feit!

Houtdraaierij Cor Doornekamp